Wat is Google Ads en hoe werkt het?

Google Ads laten doen

Google Ads is een van de populairste en effectiefste online advertentieplatforms. Bedrijven kunnen hiermee tekst-, beeld-, winkel-, mobiele app- en videoadvertenties weergeven via het zoeknetwerk. Verder kunnen ze Google’s displaynetwerk en videonetwerk gebruiken. Google Ads-advertenties verschijnen op Google Search, Maps, YouTube, het Google Display Network en zelfs in je Gmail-inbox. Maar hoe werkt Google Ads […]

Inhoud van dit artikel:

Google Ads is een van de populairste en effectiefste online advertentieplatforms. Bedrijven kunnen hiermee tekst-, beeld-, winkel-, mobiele app- en videoadvertenties weergeven via het zoeknetwerk. Verder kunnen ze Google’s displaynetwerk en videonetwerk gebruiken.

Google Ads-advertenties verschijnen op Google Search, Maps, YouTube, het Google Display Network en zelfs in je Gmail-inbox. Maar hoe werkt Google Ads precies?

In deze uitgebreide gids geven we je een overzicht van hoe Google Ads werkt. Hierdoor kun je geoptimaliseerde, goed presterende campagnes opzetten.
Hoe Google bepaalt welke advertenties worden weergegeven

Google gebruikt een combinatie van factoren om te bepalen welke advertenties worden weergegeven. Dit gebeurt bij een gegeven zoekopdracht of websitebezoek. Deze factoren zijn onder andere:

1. zoekwoordbiedingen

Adverteerders doen een bod op specifieke trefwoorden die relevant zijn voor hun bedrijf. Hoe hoger het bod, hoe groter de kans dat hun advertentie voor dat trefwoord wordt weergegeven.

2. Ad Rank

De Ad Rank wordt berekend op basis van het geboden bedrag en de kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore is gebaseerd op de verwachte klikfrequentie, de relevantie van de advertentie en de ervaring op de landingspagina. Een hogere kwaliteitsscore verbetert de Ad Rank.

3. Advertentieveiling

Telkens wanneer een zoekopdracht wordt ingevoerd, wordt achter de schermen een veiling gehouden. Google evalueert de Ad Ranks van alle in aanmerking komende advertenties. Vervolgens worden de winnaars in aflopende volgorde weergegeven.

4. Targetingopties

Advertenties kunnen worden gericht op specifieke locaties, doelgroepen, apparaten, categorieën en meer om de relevantie te verbeteren. Google beloont nauwkeuriger gerichte advertenties met een betere Ad Rank.

Een handleiding voor het opzetten van een Google Ads-campagne

Volg deze stappen om een effectieve Google Ads-campagne te starten:

1. Stel je campagnedoelstelling in

Om te beginnen moet je bepalen wat je wilt bereiken: wil je meer verkopen, leads, websiteverkeer, telefoontjes, winkelbezoeken of naamsbekendheid genereren?

Afhankelijk van het doel zijn er verschillende campagnetypen. Het eerste wat je doet als je een campagne maakt, is je doelstelling bepalen.

2. Bepaal je maandelijkse budget

Wanneer je je maandelijkse budget vaststelt, wil je dit delen door 30 en dat gebruiken als je dagelijkse budget. Bepaal je maandelijkse budget op basis van je algemene doel.

Lage budgetten kunnen je totale volume beperken, maar je wilt je budget ook niet te hoog instellen zodat je campagne niet winstgevend is. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruikmaken van gedeelde budgetten in Google Ads.

3. Kies je biedstrategie

Google biedt geautomatiseerde biedstrategieën die zijn afgestemd op campagnedoelstellingen. Denk hierbij aan het beoogde rendement op advertentie-uitgaven of de beoogde kosten per conversie. Dit maakt het optimaliseren een stuk makkelijker.

4. Gebruik zoekwoorden

Doe een zoekwoordenonderzoek en groepeer vergelijkbare zoekwoorden in thematische advertentiegroepen rond onderwerpen of producten. Dit verbetert de relevantie.

5. Maak aantrekkelijke advertenties

Schrijf duidelijke, beknopte advertenties met aantrekkelijke call-to-action teksten. Voer daarbij A/B-tests uit op advertentietekst en -ontwerp.

Als je conversietracering gebruikt, optimaliseert Google Ads automatisch je advertenties en worden je best presterende advertenties weergegeven. Om de prestaties te verbeteren, kun je het beste elke maand nieuwe advertenties maken. Zo kun je kijken naar de beste koppen en beschrijvingen en deze opnemen in de nieuwe versie.

6. Verkeer naar relevante bestemmingspagina’s sturen

Leid verkeer naar landingspagina’s die rechtstreeks verband houden met je advertenties. Bied een duidelijk pad naar conversie vanaf de landingspagina.

7. Prestaties monitoren en optimaliseren

Analyseer prestatiegegevens en verfijn targetingopties, biedingen, zoekwoorden en advertenties. Hierdoor worden de resultaten verbeterd.

Voordelen van het begrijpen hoe Google Ads werkt

De belangrijkste onderdelen van Google Ads zijn het instellen van conversietracking en het maken van geoptimaliseerde campagnes. Met conversie-tracking kun je namelijk campagnes maken die gericht zijn op je belangrijkste prestatie-indicatoren. Denk hierbij aan:

  • Meer websiteverkeer en merkbekendheid
  • Meer leads en verkopen door advertenties
  • Verbeterde ROI op advertentie-uitgaven na verloop van tijd
  • Geoptimaliseerde campagnes die het hele jaar door resultaten kunnen opleveren
  • Verfijndere targeting kan leiden tot meer gerichte leads
  • Waardevolle inzichten in klanten door analyse en het volgen van conversies

Waarom Google Ads uitproberen?

  • Verhoogde zichtbaarheid: je advertenties kunnen worden weergegeven op ’s werelds populairste zoekmachine en die van Google partners.
  • Gericht bereik: je kunt je advertenties targeten op zoekwoord, locatie, doelgroep en meer.
  • Meetbare resultaten: Google Ads biedt realtime gegevens over weergaven, klikken, conversies en andere statistieken.
  • Flexibele budgettering: je kunt een dagelijks maximumbudget instellen en alleen betalen als iemand interactie heeft met je advertentie.
  • Geautomatiseerde optimalisatie: Google Ads AI analyseert je campagnegegevens en optimaliseert automatisch de targeting en biedingen.

Hulp nodig met Google Ads?

Kom je er zelf niet helemaal uit en heb je hulp nodig met je Google Ads? Dan helpen we je graag. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Tips omtrent marketing ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Geen zorgen, we houden het rustig. Je krijgt maximaal twee keer per maand een nieuwsbrief.

Hiermee kunnen we jou helpen

Meer interessante blogs voor jou:

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek voor SEO
blog

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek voor SEO?

Een zoekwoordenonderzoek is heel belangrijk als je beter gevonden wilt worden in zoekmachines, zoals Google. Het helpt je om meer bezoekers naar je website te krijgen. Dit kan weer resulteren in meer omzet. 

Of je nu veel of weinig marketingervaring hebt, iedereen kan leren hoe je de juiste zoekwoorden gebruikt.

In deze eenvoudige handleiding leer je hoe je een zoekwoordenonderzoek uitvoert om je SEO te verbeteren.

Lees verder »
Marketingtermen

Coproductie marketing

Wat is coproductie marketing? Wanneer twee of meer bedrijven samenwerken om een product of dienst te creëren en te promoten, wordt dit coproductie marketing genoemd. Het kan voor beide bedrijven

Lees verder »